0 comments

Ω Kermit, που εισαι;

Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο πιο διάσημος παίκτης κουκλοθέατρου, ο Jim Henson. Ο μπαμπάς του πράσινου βατράχου εν ονόματι Kermit χάρισε το χαμόγελο σε χιλιάδες παιδιά( και όχι μόνο) για πάνω από 4 δεκαετίες και εξακολουθεί να μας μαγεύει χάρης την κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Σε ηλικία μόλις 19 χρόνων κάνει την εμφάνισή του σε τοπική τηλεόραση της Washington με το πεντάλεπτο καθημερινό show Sam and Friends. Εκεί κάνει το ντεμπούτο του ο Kermit, σε μια όχι και τόσο ξεκάθαρη μορφή. Θα χρειαστούν 10 περίπου χρόνια για να εξελιχθεί εκείνο το πράσινο πλασματάκι από μια άμορφη σαύρα στον πιο διάσημο βάτραχο που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας.

Το 1969 μετακομίζει με τον Kermit και την παρέα του στα studio του Sesame Street, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν και η εκπομπή δεν ανήκει σε αυτόν καταφέρνει να ξεχωρίσει με το αστείρευτο ταλέντο του, δίνοντας κίνηση και φωνή σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές, όπως τον  Ernie, τον Guy Smiley και φυσικά τον Kermit καθώς επίσης σχεδίασε τους περισσότερους ήρωες και σκετσάκια στα οποία δρούσαν.

Παρόλο που το Sesame Street ήταν ένα παιδικό πρόγραμμα ο Henson κατάφερε να το κάνει αγαπημένη συνήθεια και των μεγάλων. ‘Ηθελε όμως και κάτι παραπάνω για να ικανοποιήσει το ενήλικο κοινό του. Έτσι,  το 1976 δέχεται την πρόταση του Άγγλου παραγωγού Lord Lew Grade για δικό του πρόγραμμα στο Αγγλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Και το όνομά του… The Muppet Show! Με μόνιμο σύντροφό του τον Kermit και τους φίλους του Miss Piggy, Fozzie Bear, Gonzo,  Swedish Chef και πολλούς άλλους ο Henson  μεταμορφώνει μια υποτιθέμενη σκηνή του Brodway σε πανηγύρι γέλιου και σάτιρας, εκεί που τα ζώα συμπεριφέρονται αλλόκοτα ανθρώπινα και η μουσική γεμίζει με χρώμα την σκηνή.

Ακολούθησαν πολλές σειρές όπως το  The Storyteller, με τον υπέροχο John Hurt στον ρόλο του παραμυθά, να αφηγείται σκοτεινούς μύθους απ’ όλο τον κόσμο μπροστά από ένα τζάκι και την συντροφιά του πιστού του σκύλου, αλλά και ταινίες όπως το Labyrinth, με τον David Bowie να βασιλεύει στον κόσμο των καλικάντζαρων.

Τελικά ο χαρακτηρισμός κουκλοπαίκτης ακούγεται πολύ λίγος για έναν άνθρωπο που έδωσε τόσα πολλά για την ψυχαγωγία τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων παιδιών. Αναπροσδιόρισε το κουκλοθέατρο, καταργώντας τα όρια της παλιάς κλασικής "κορνίζας" δίνοντας έτσι ελευθερία στην φαντασία των δημιουργών. Οι χνουδοτές φάτσες που κάποτε σε κοίταζαν με στατικό απλανές βλέμμα, κατάφεραν να παίξουν μουσική σαν τον Dr. Teeth, να ερωτευτούν παράφορα σαν την Miss Piggy, να μαγειρέψουν σαν τον  Swedish Chef, να κάνουν τρελές εφευρέσεις σαν τους Dr. Bunsen Honeydew και Beaker, και να λένε φανταστικά ανέκδοτα σαν τον Fozzie Bear.

Που είναι ο Kermit σήμερα; Η Disney Company έχει αγοράσει όλους τους Muppets stars και τους μανατζάρει σε νέες παραγωγές.

Σας αφήνω με μια από τις καλύτερες performances του Kermit…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...